Hoeve Turkeyenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Turkeyenhof

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Turkeyenhof", reeds aangeduid op de P. Pourbuskaart van het Brugse Vrije (1560-1571), verwoest tijdens het beleg van Oostende (1601-1604), doch na herinpoldering en drooglegging van het gebied in de loop van de 17de eeuw heropgebouwd; boerenhuis vernieuwd in 1737. Stond bekend als een van de grootste polderhoeven van het arrondissement Oostende. Verkaveling van de hoevegronden in de jaren 1970 en sloping van het gebouwencomplex met uitzondering van het boerenhuis, een gedeelte van de schuur, het bakhuis en het hondenhok. Door de gemeente aangekocht en gerestaureerd in samenwerking met de Heemkring "Ter Cuere" die er een streekmuseum en documentatiecentrum in onderbrengt (1990).

Langgestrekt boerenhuis van witgekalkte baksteen met gepikte plint, onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen). Voorliggend, deels gekasseid erf afgezoomd met haag en wilgen; centraal, conisch hondenhok van witgekalkte baksteen. Dito hekpijlers aan erftoegang.

Boerenhuis van zes traveeën + twee opkamertraveeën rechts + ingekorte schuur van twee traveeën; gerenoveerde 18de-eeuwse kern.

Erachter, bakhuis en nieuw houten wagenhuis, in gebruik als tentoonstellingsruimte voor onder meer schelpencollectie.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie