Hoeve 't Duiveketehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Duiveketehof

Beschrijving

Zogenaamd "'t Duiveketehof" volgens opschrift van uithangbord van dwarsschuur. Benaming dateert van 1947 en verwijst naar de ligging nabij het Duiveketezwin, ter hoogte van de vroegere Duiveketewegel vanaf de huidige Landweg (dorpskom) naar de Duiveketestraat.

Van de weg af gelegen hoevetje met losse, lage bestanddelen van baksteen rondom een begrint en begraasd erf met centraal tuintje en toegangshek. Naar verluidt opgetrokken in het interbellum in de traditionele bouwtrant aansluitend bij de naoorlogse hoevewederopbouw; hierbij verbouwing van de oorspronkelijke landarbeiderswoning tot stal.

Ten zuiden van het erf, boerenhuis met één opkamertravee links + twee traveeën onder geknikt zadeldak. Getoogde muuropeningen. Beluikte vensters. Zijpuntgevels met aandaken voorzien van muurvlechtingen; rechts, lager aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten noorden, restanten van de vroegere woning, nu stal; aansluitende dwarsschuur met erin opgenomen wagenhuis. Rechthoekige schuurpoort. Zijtuitgevels met aandak en muurvlechtingen; rechts, twee korfbogige wagenhuispoorten met houten hek.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie