• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning met voormalige wagenmakerij. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat bebouwing aangeduid, volgens een kaart van 1802 was hier herberg "De Croone" gevestigd. Deze herberg wordt vermeld in een ommeloper van 1686. Bij het primitief kadaster (circa 1830) beschreven als woonhuis met wagenmakerij. Circa 1909 wordt het huis heropgebouwd. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen boven een (nieuwe) blauwhardstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Getoogde muuropeningen onder strekken en met neuten op de verdieping. Poorttravee links (voormalige wagenmakerij?) met vernieuwd parement en muuropeningen. Houten gootlijst op klossen en breed, vernieuwd dakvenster onder zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1904/19, 1909/5.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1336: Kaart van een hofstede gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Jan Laurent van Steelant, gemaakt door I. Drubbele, 1802.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 132.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia