Pension de Familles van 1927

Beschrijving

Voormalig "Pension de Familles", heden zogenaamd "Georges", uit 1927 naar ontwerp van architect Charles Apel (Wenduine). Thans nagenoeg ongewijzigd als alleenstaand hotel in een tuin van de straat afgescheiden door een laag, bakstenen muurtje.

Beeldbepalend, hoog volume geflankeerd door sterk verticaliserende, polygonale hoektorens onder leien spitsdakje met eikelbekroning en houten gootlijst op klossen. Verhoogde begane grond waarboven drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (bitumen) waarin dakvensters met geknikte bovenrand. Gecementeerde, geelbeschilderde sokkel met rechthoekige keldervensters. Erboven gecementeerde en geelbeschilderde gevels met imitatievoegen en lichtblauwe accentuering van de muuropeningen. Centraal een houten balkon op uitgelengde consoles en dito borstweringen aan de deurvensters. Zijgevels met grote driezijdige erkers, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken.

Interieur. Behouden indeling op de bel-etage, toegankelijk via centrale, marmeren trap met eenvoudige koperen leuning; centrale inkomhal met links en rechts twee grote ruimten; cementtegelvloer. Vierledige toegangsdeur tot salon links - zie ontwerpplannen - bestaande uit een deels beglaasde (kleine roedeverdeling) vleugeldeur gevat tussen twee deels beglaasde (kleine roedeverdeling) panelen. Enkele bewaarde, gegroefde deuromlijstingen. Behouden houten trap.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01709.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1927.