Klein Kalkaerstleen

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "KLEIN KALKAERTSLEEN", zie naambord. Historische hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Cense Kleyn Galekaers Leen"; militaire stafkaarten uit de 19de eeuw vermelden "Kleyn Kalkaertsleen Ferme".

18de-eeuwse hoeve met lage, witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepikte plint, L-vormig opgesteld rondom een erf met betonnen en bakstenen stoepen, sinds enige tijd bij het akkerland opgenomen. Betonnen erfoprit ten westen. Bunker van Eerste Wereldoorlog ten noordoosten, aanleunend bij schuur.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van het langgestrekte type tegenover de links en rechts aanpalende stallen; woongedeelte van drie traveeën + twee opkamertraveeën; haakse keukenuitbouw aan de achterzijde. Onderbroken zadeldaken (Vlaamse pannen) voorzien van klimmende dakvensters; aandak tussen opkamer en rechter stalling. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Getraliede opkamervensters boven dichtgemaakte keldergaten. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting. Deels bewaard groen- en witbeschilderd houtwerk onder meer luiken. Erg gesloten noordelijke achtergevel met klein opkamervenstertje. Radvormig uilengat in de rechter zijgevel. Aanbouwen tegen linker stal en tegen haakse keukenuitbouw.

Bewaarde interieurelementen: centrale gang met cementvloer, deur naar de linker kamer in een geriemde bakstenen omlijsting (spoor van een oudere constructie ?); trapluik naar de opkamer; opkamer met bewaarde balklagen met consoles; kelder met tongewelf; achterkeuken met deels bewaarde troggewelven op houten balken.

Ten oosten, dubbele dwarsschuur met geïncorporeerde stal en links aanpalende stal onder mank en onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde en korfbogige muuropeningen onder meer hoge centrale poort en lagere rechter poort. Poorten onder verhoogde dakrand aan de achterzijde. Bewaard gebint bestaande uit een stapelgebint met gekromde stijlen en dubbel geschoorde makelaar, getelmerkt en met pen- en gatverbindingen; krukgebint ter hoogte van de tas boven de stalling; horizontale trekkers gedeeltelijk vervangen door ijzeren I-profielen.

Recente loodsen ten oosten.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief 1811.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol