Burgerhuizen Le Pignon en La Bagatelle

Beschrijving

Twee burgerhuizen in neogotische bouwtrant, circa 1889 gebouwd door baron Mathieu de Crombrugghe de Looringhe, doch vermoedelijk aangepast in de jaren 1920. Eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema: breedhuizen van twee traveeën; verhoogde begane grond en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Witgeschilderde baksteenbouw; brede travee met trapgevel waarin spitsboogvenster, ingeschreven in drielob (nummer 11) en spitsboognis (nummer 13); in 1928 verbouwd naar ontwerp van architect A. Vereecke (Middelkerke), namelijk toevoegen van erker (nummer 11) en mijterboogarcade. Rond-, spits-, korf- en mijterboogvormige vensters; rondbogige deur op bordes. Sober opgevat interieur: gang met cementvloer en houten steektrap.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1811.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, MI B 27, 28.01.1929.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol