Waterreservoir Dronkenput

Beschrijving

Betonnen watervergaar- en zuiveringsbak van circa veertien op acht meter en viereneenhalve meter diep. In 1897 gebouwd om de snel groeiende badplaats 's zomers van drinkwater te voorzien; het water zou aangevoerd worden van het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. Voor de ingebruikname werd de nog lege constructie door een stijging van de watertafel aan één zijde (hellingshoek van twaalf graden) omhoog geduwd. Als "Dronkenput" - naamverklaring, zie fysieke gewaarwording - al vroeg een toeristische attractie wat onder meer geïllustreerd wordt door prentbriefkaarten (oudste datumstempel april 1918) met poserende toeristen en wachter. Toeristische uitbating in privéhanden.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1811.
  • Dienst Toerisme Middelkerke, Dronkenput, Leffinge, s.d. (brochure).
  • HUYGHEBAERT O., BLOES G., Op verkenning door Middelkerke, s.n., s.d., p 20-21.