Meisjesschool Sint-Jozef

Beschrijving

Voormalige meisjesschool "Sint-Jozef", teruggaand op schoolgebouw uit circa 1880; na Eerste Wereldoorlog heropgebouwd, vermoedelijk door architectenduo C. Pil & H. Carbon (Oostende), min of meer naar vooroorlogs ontwerp. Licht achterin gelegen schoolhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen mansardedak waarin dakkapellen onder leien tentdak. Gevelparement van gele baksteen met sierankers; zandstenen lijstjes; geprofileerde houten gootlijst. Centraal deurrisaliet, uitlopend op topgevel met rondboognis waarin beeld Heilige Jozef. Tudorbogige vensters op afzaten; dito druiplijstje met gestrekte uiteinden; behouden houtwerk met kleine roedeverdeling. Korfbogige deur. Haaks ingeplante, éénbeukige kapel in neogotische bouwtrant; drie traveeën en driezijdige sluiting, voorzien van steunberen met versnijdingen. Gele baksteenbouw met gebruik van rode baksteen voor puilijstje, spitsboogfriesje en omlijsting van spitsboogvensters met vernieuwd raamwerk. Geprofileerde houten gootlijst op klossen. Rechts nevenliggende en achterliggende toegevoegde klassenvleugels in sobere functionele stijl uit jaren 1950-60.

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, MI B33, 12.09.1932.
  • DEVENT G., De Westkust van toen. Van de Panne tot Middelkerke, Brugge, 1982.