Sint-Theresiakapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Theresiakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Theresiakapel

Beschrijving

Modernistische noord-zuid georiënteerde kapel, haaks op de Leopoldlaan in de as van de Albertstraat. In 1932-1933 opgericht ten behoeve van het toenemend aantal badgasten, naar ontwerp van architect A.V. Fobert (Oostende). In de plint eerste steen met jaartal "1932" en signatuur van ondernemer H. Wybo. Omringend plantsoen, ten noorden afgeboord door middel van bakstenen postamenten met buisvormige leuningen.

De plattegrond ontvouwt: een rechthoekig noordportaal, een rechthoekige middenbeuk van vijf traveeën en smallere zijbeuken. Ter hoogte van de eerste travee, driezijdige Theresiakapel (oost) en rechthoekig nutsgebouw met trap naar doksaal (west). Vlak afgesloten transeptarmen van één travee. Koor van één travee met vlakke sluiting. Lage rechthoekige uitbouwen voor hoofdaltaar, biechtstoelen, west- en oostsacristie. Koor en sacristieën deels onderkelderd.

Betonnen skeletbouw. Parement van gele baksteenbouw met afwisselend gebruik van donkere baksteen voor de plint, vensteromlijstingen, portaal, (hoek)lisenen, steunberen en de aflijnende fries met geometrisch verband. Simili-steen voor dekplaten en venstertraceringen. Leien zadeldaken en deels plat dak voor zijbeuken.

Voorgeplaatst hoofdportaal tussen ronde penanten in decoratief metselverband, bekronende versmallende korte trommels, met centraal nis met beeld van de Heilige Theresia van Lisieux. Geflankeerd door smallere portalen in de noordwand van het schip. Laatstgenoemde wand oplopend in tuitgevel met bekronend klokkentorentje (recent verwijderd), opengewerkt door middel van groot spitsboogvenster met verticaliserende betonnen tracering en bekronend ingewerkt kruis; flankerende lagere gevels met getrapte bekroning. Ritmering van hoofdbeuk, transept en koorafsluiting door middel van gelijkaardige vensters en lisenen. Ritmering van de zijbeuken en de sacristieën door middel van gekoppelde rechthoekige venstertjes.

Interieur

Sober interieur met betonnen skeletstructuur en opvulwerk van gele baksteen; open kapgebint met houten trekbalken. Tussen midden- en zijbeuken trapezoïdaal oplopende scheibogen met afgeschuinde hoeken; herhaling van deze ritmering in de versmallende spitsboogvensters van de hoofdbeuk. Aantal neoclassicistische afwerkingselementen zoals in het beton uitgewerkte pilasters, consoles en kapitelen. In het koor hoge lambrisering van groene geglazuurde tegeltjes, afgeboord d.m.v. zwarte tegels en een gouden bies; penanten waartegen heiligenbeelden en ingewerkte mobilairelementen zoals preekstoel en biechtstoelen op zelfde wijze uitgewerkt.

Mobilair

Hoofdaltaar met tabernakel geflankeerd door muurschilderingen met voorstelling van engelen rond de opkomende zon. Zijaltaren met inscripties en muurschilderingen in een versmallende spitsboognis: links "SEQUERE ME" en afbeelding van Christus die op het water wandelt; rechts "SALVA NOS" en afbeelding van knielende Christus. Glasramen: kleine rechthoekige met afbeelding van Christelijke symboliek; grote met levensverhaal van de Heilige Theresia, bij het hoofdkoor afgebeeld tussen rozen en opschriften "NEC ODIO NEC FAVORE" en "VAN ZIJN EXCELLENTIE DEN MINISTER BURGGRAAF EN VAN MEVROUW DE BURGGRAVIN POULLET".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1811.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Oostende II, Brussel, 1977, p. 27.
  • VANNESTE A., INGELAERE M., Middelkerke - Zijn geschiedenis - Zijn volk - Zijn tradities - Zijn kerk - Zijn mirakuleus kruis, s.n., 1988, p. 120.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol