Garage Omnia Automobile en woongelegenheid

Beschrijving

Garage "OMNIA AUTOMOBILE" (zie opschrift in de gebogen borstwering) van 1924, gelegen aan de toenmalig belangrijkste verkeersader van Middelkerke zijnde de Leopoldlaan op de kruising met de Denis Verhaeghe-Baelestraat.

Art-decogetinte garage met bovenliggende woongelegenheid, naar ontwerp van de Middelkerkse architect E. Deleye uit 1924. Het betreft een goed en zeldzaam voorbeeld van garagebouw, volgens de toen gangbare opvattingen inzake architectuur en werkplaatsinrichting (onder meer met elektrische drijfkracht). Het bovenliggend appartement voor de uitbater wijst op de nauwe relatie tussen wonen en werken, met name de bediening van het pompstation. De uitbreiding van 1928 naar een parkeergarage (afzonderlijke parkeerboxen voor auto-eigenaren) en archivalische gegevens tussen 1928 en 1940 betreffende het plaatsen van steeds meer benzinepompen en ondergrondse brandstoftanks illustreren de snelle evolutie van het autogebruik, meer bepaald ook in de context van de groeiende toeristenbevolking.

Volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Gevelparement van gele faiencetegels met gebruik van bruine tegels voor plint, banden, strekken en aflijningen. Markerende verhoogde en centraal gebogen borstwering met postamenten aan uiteinden, opschrift "OMNIA AUTOMOBILE". Casementen met opschriften "BOXES PRIVÉS" en "REPARATIONS". Getoogde vensters, licht verdiept in dito nissen (verdieping); getoogde deuren en garagepoorten. Aanzet van luifel van ijzer en metaal nog zichtbaar.

Linker zijgevel grotendeels aangepast: gele baksteen, voorzien van casementen en doorlopende druiplijst boven getoogde muuropeningen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1826.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, MI B 20, 11.10.1924.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol