Villa Doris

• is aangeduid als beschermd monument Villa Doris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Doris

"VILLA DORIS" (confer inscriptie in vergulde letters).

Villa met voortuintje, ingesloten tussen recente appartementsgebouwen van tien bouwlagen. Pand met neorococo-inslag van circa 1899 naar ontwerp van architect Albert Dumont (Brussel), confer signatuur in de sokkel. Drie traveeën, verhoogde begane grond en drie bouwlagen onder mansardedak (leien en zinkbedekking). Nu geschilderd arduinen parement. Markerende loggia op de begane grond - bereikbaar via bordes -, en golvende erker, boven de kroonlijst als koepeltorentje doorgetrokken. Horizontale ritmering door middel van doorgetrokken lekdrempels, druiplijsten en de kroonlijst op klossen. Sierelementen als gesculpteerde schelpen met ingewerkte zeemotieven en omlijste casementen. Getoogde vensters; behouden houtwerk met uitgewerkte roedeverdeling in de bovenlichten. Loggia uitgewerkt met sierlijke deur- en vensterwand en faience muurdecoratie met voorstelling van blauwregen; gietijzeren leuning.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 449.
  • BAECK M., VERBRUGGE B., De Belgische Art Nouveau en Art Deco wandtegels. 1880-1940, in M&L cahier 3, Brussel, 1996, p. 121.
  • CONSTANDT M., Op zoek naar monumenten tussen zeedijk en hinterland te Middelkerke, in “Open” monumentendag Middelkerke, 1990, p. 6-7.
  • GOOSSENS M., Beschermingen op de Zeedijk: Villa Maritza en Villa Doris, in Monumenten en Landschappen,1982, nummer 6, p. 50-54.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol