Pastorie Sint-Niklaasparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw; aangepast in de 19de eeuw confer jaarsteen met opschrift "Anno 1865" in achtergevel; na de Eerste Wereldoorlog herstellingswerken naar ontwerp van architect T. Raison van 1920 onder meer met betrekking tot dak en rechter muurgedeelte. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); links en rechts lage aanbouwen onder lessenaarsdak. Gele baksteenbouw boven gecementeerde plint. Houten gootlijst op uitgewerkte modillons. Rechthoekige vensteropeningen op afzaten verdiept in korfboogomlijstingen; kruiskozijnen met kleine roedeverdeling; persiennes op de begane grond. Fraaie deurpartij: arduinen bordes met voetschraper; rechthoekige arduinen deuromlijsting in classicistische stijl, voorzien van oren en diamantkopvormige sluitsteen onder geprofileerde druiplijst; erboven rondboognisje tussen voluten.

Zijgevels met aandaken, rechts met muurvlechtingen. Linker zijgevel gecementeerd. Sobere achtergevel.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG., 5212.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol