Villa Le Dauphin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Le Dauphin

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Westende-Bad

Beschrijving

Villa uit 1923 (zie sierankers) in omhaagde en langs straatzijde ommuurde tuin. Baksteenbouw met verhoogde begane grond waarop twee bouwlagen onder wisselend dakenspel. Neo-Vlaamse-renaissance stijlkenmerken: in- en uitgezwenkte geveltop waarin oculus; zijgevels en dakkapel met tuitgevel met aandaken, vlechtingen en getrapte schoorstukken; gestileerde schoorstenen; hoeksteunberen. Daarnaast elementen uit 'cottagestijl': terrassen, afgeronde erkers, rechthoekige en korfbogige beluikte vensters met kleine roedeverdeling, houten borstweringen aan deurvensters. Verdiepte inkompartij onder korfboog rechts.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 726 (dorpsgezicht).

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol