Villa Francine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Francine

• is aangeduid als beschermd monument Villa Francine

Beschrijving

"VILLA FRANCINE" zie opschrift marmeren gevelplaat boven de deur, voorheen "Villa Pierre-Lucie", naar ontwerp van architect Antoine Dujardin (Luik) van 1894.

Eclectisch dijkhuis met enkelhuisopstand. Breedhuis met lijstgevel van kalksteen verwerkt met arduin; souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak (kunstleien, bitume). Vermenging van neoclassicistische en neorenaissance elementen in de gemarkeerde vensterregisters. Brede venstertravee gevat tussen lisenen en uitlopend op dakvenster tussen voluten. Rechthoekige loggia van de bel-etage versierd met kleurrijke faiencetegeltableaus met bloem-, bladranken en vogels gesigneerd "A. DIFFT" (ontwerp) en "BOCH. FRS" (uitvoering) boven de sokkellambrisering met ingewerkte bank rechts; betimmerd plafond; vernieuwde leuning. Voorts drielichten met gietijzeren leuning. Verticaliserende deurtravee: accoladeboogdeur onder driehoekig fronton, deurvenster met afgerond balkon op tweede bouwlaag. Vervangen schrijnwerk. Aangepast interieur echter met behouden "enfilade" van de leefruimten op eerste en tweede bouwlaag.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. 1107.
  • CONSTANDT M., Delbouille en Dujardin. Twee pioniers van het Oostends toerisme in Bijdragen tot de West-Vlaamse geschiedenis, 1, Brugge, (1985), p. 60.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda