Villa du Loiret

Dubbelvilla "Graziella-DU LOIRET" zie opschrift rechts van ingang nummer 22.

Eclectisch samenstel van 1884, gebouwd in opdracht van twee Brusselse industriëlen. Enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat; leien, pannen). Bakstenen lijstgevels met verwerking van arduin om. voor onderbouw en horizontale banden. Souterrain: getraliede kelderopeningen en deels beglaasde dienstdeurtjes.

Bel-etage getypeerd door tweeledige loggia als schouderboogarcade, onder meer ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten, op versierde pijlers: smalle toegang met trap afgesloten door middel van hekje, gestileerde gietijzeren loggialeuning, houten sokkellambrisering, dito plafond, wanden bij nummer 20 bezet met tegels met bloemmotieven, bij nummer 22 met art-nouveaugetinte schilderijen op doek van vrouw, respectievelijk donker en blond type, met bloemen en duiven. Bij nummer 22 bewaard rolluikmechanisme voor afsluiten van loggia. Brede venstertravee op tweede bouwlaag gemarkeerd door rechthoekige houten erker; bekronende gestileerde balkonleuning van gietijzer bewaard bij nummer 22. Derde bouwlaag: korf- en schouderboogvensters onder doorgetrokken druiplijst. Gekorniste houten gootlijst op consoles. Dakkapellen respectievelijk met trapgevel en piramidale leien bekroning.

Interieur. Beide panden bewaren hun interieur; zoals het exterieur laat vermoeden zijn ook plattegrond en indeling in spiegelbeeld opgevat. Verzorgde interieuraankleding, onder meer parketvloeren, houten lambriseringen, stucplafonds en marmeren schouwen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda