Architectenwoning Silvain Smis

Beschrijving

Burgerhuis aanleunend bij zowel de art-decostijl als de nieuwe zakelijkheid, gesigneerd "S.R. SMIS ARCHITECTE" in erker. Gebouwd in 1933 als eigen woonhuis van architect Silvain Smis (Oostende). Het huis wordt in 1940 vergroot met een bijgebouw achteraan. In 1953 wordt de gemeenschappelijke tuin met nummer 11 in twee gedeeld.

Enkelhuis van twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder plat dak. Bakstenen opstand met onder meer verzorgd voegwerk, streks verband en blokfriezen, met accentuerend gebruik van simili voor omlijstingen en vensterpartij; arduinen plint. Aflijnend gecementeerd mezzanino met imitatieleien en tandlijst; uitkragende kroonlijst. Behouden houtwerk onder meer voor horizontale vensters in brede travee. Benadrukte smallere deurtravee onder meer door licht uitkragende driezijdige vensterpartij verticaal belijnd door onder meer getrapt metselwerk. Tevens fraai veelzijdig, verdiept portaaltje met kleurrijk betegelde onderbouw; trappenbordes en deels beglaasde deur voorzien van gestileerd gietijzeren hek. Links en rechts boven arduinen opstanden van portaal, twee witstenen beelden in expressionistische stijl gesigneerd beeldhouwer "D(ANIËL). DEVRIENDT" (Wilskerke, 1907 - Mar del Plata, Argentinië, 1988) in de vorm van gehurkte, naakte robuuste mansfiguren, zijnde steenkappers respectievelijk met hamer en beitel, als hermen die de rechte latei van het deurportaal torsen. Driedelig bovenlicht met thans verdwenen glas-in-loodinvulling met geometrische motieven.

Interieur. Grotendeels behouden indeling en aankleding. Inkomhal van waaruit toegang tot kamers op begane grond. Veelkleurige decoratieve marmervloer en muurhoge houten paneelbekleding. Houten bordestrap met afgeronde gesloten trapleuning; marmeren aanzettrede; metalen loperklemmen. Traphal met gelijkaardige houten paneelbekleding, vanaf eerste verdieping overgaand in gepleisterde wandbekleding met getrapte belijning; rondboogvormige smalle ingewerkte spiegel ter hoogte van trap naar zolderverdieping. Behouden houtwerk van onder meer binnendeuren, parketvloeren in diverse houtsoorten en verbanden, onder meer visgraatverband; in salon en op de bovenverdiepingen toepassing van rijk ("blok-")parket van verschillende tropische houtsoorten (onder meer Kongolees Iroko-hout); naar verluidt "Noël" genoemd; ook gebruikt in het Gerechtshof te Oostende (zie Canadaplein). In eetkamer achteraan groot venster waarin glasraam met onder meer cirkelmotief en figuratieve schilderingen (onder meer vissersfiguur) naar verluidt van de glazenier Cor Westerduin (Scheveningen, 1901 - Oostende, 1980). Recentere achterbouw (circa 1940) waarin thans keuken is ondergebracht.

Op de eerste verdieping waren voorheen de burelen en het atelier van de architect ondergebracht; voormalig atelier uitgevend aan de achterzijde met onder meer groot driedelig venster met typerende horizontaliserende roedeverdeling.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nummers DW002358 en W/01956.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostende 6, 1907/40, 1929/1, 1933/3, 1940/2, 1953/17
  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1956/407, 1960/300.
  • BONNEURE F. (red.) 1992: Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, deel 1, Kortrijk, 77, 113, 140.
  • DUFLOU V. 1998: Flora-Leopoldpark (4-slot), Gidsenblad Lange Nelle, 119-128.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda