Résidence Archiduchesse

Beschrijving

"RÉSIDENCE ARCHIDUCHESSE". Appartementsgebouw van 1937, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid en vermoedelijk naar ontwerp van architect Bernard Christiaens (Oostende).

Hoekgebouw met vier bouwlagen en zeven traveeën onder plat dak. Betonskelet; typerend parement van gele bakstenen met afwisselend gebruik van donkere. Hoger oplopende rechthoekige bow-windows met verglaasde daklijst, voornamelijk dominant op de hoek waar drieledig afgeronde hoekpartij voorzien van glas-in-loodbeglazing. Penant rechts van de deur als trappenhuis met patrijspoorten in tegelomlijsting. Horizontaliserende vensterregisters; drielichten met betegelde onderdorpels. Beglaasde vleugeldeur met gestileerde gietijzeren hekken en dito opschrift erboven. Garagepoorten aan Aartshertoginnestraat. Achterkoertje met vervallen laag nutsgebouw.

Interieur: bewaarde indeling met één appartement per bouwlaag. Gelijkvloers met kleinere flat - oorspronkelijke conciërgerie? - gevat tussen de hal en twee garages, respectievelijk links en rechts om de hoek. Hal: vloer van kleine zwarte en witte keramische tegels in dambordvorm en lambrisering van imitatiehout; ingewerkte brievenbussen. Nieuwe personenlift. Aansluitend, bewaard trappenhuis: bordestrap van granito; gesloten leuningen.

Appartementen op de bovenverdiepingen met vertrekken U-vormig gegroepeerd rondom de hal met parketvloer en lambrisering van imitatiehout. Ruim verlichte leefruimte ter hoogte van de afgeronde hoek, door middel van rondboog verdeeld in twee; verzorgde parketvloer en radiatorkasten; bakstenen schouwmantel. Deels betegelde keuken met balkonnetje uitziend op de achterkoer.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002162, W/01717 en W/01719.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1937/40.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda