Burgerhuis Sole Mio

Beschrijving

Oorspronkelijk eclectisch burgerhuis "SOLE MIO", zie inscriptie deur-bovendorpel, naar ontwerp van de Oostendse architect C. Pil (Oostende) zie signering rechts in plint. Volgens kadaster is het huis opgetrokken in 1897, samen met nummer 45 als eerste bebouwing van het ensemble. De eigenaar is Amedé Vandekerckhove-Hamers, commandant bij de zeepostmalen. Het gevelparement wordt in art-decostijl vernieuwd in 1928 volgens inscriptie in geveltop. In 1977 wordt de tuin achteraan het huis ingekort door een perceelswijziging met de tuin van het huis nummer 41 rechts ervan. Onderdeel van ensemble belle-epoqueburgerhuizen nummers 37-45.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel gemarkeerd door breed vensterrisaliet uitlopend op schoudergevel met bolbekroning. Behouden arduinen sokkel waarin grote kelderopening. Bas-reliëfs in art-decostijl met ster in vuurtorenlicht en zon boven de zee, respectievelijk boven de deur en het bel-etagevenster met opengewerkte leuning waarin gestileerde motieven in glas in lood. Rechthoekige muuropeningen; bewaard schrijnwerk. Gestileerde ijzeren vensterleuning in derde bouwlaag. Deels beglaasde deur met entablement op typisch kepermotief en bovenlicht met geribbelde bekroning.

Interieur. Inkom met mozaïekvloer, marmeren trap en lambrisering met marmerimitatieschildering. Behouden indeling van achter elkaar gelegen vertrekken met onder meer marmeren schouwen en stucplafonds. Bewaard houtwerk van onder meer plankenvloeren, en trap.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1897/20, 1898/15, 1898/33, 1899/25, 1900/24, 1930/107, 1977/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 1228, 4172, 4174, 4364, 5465, 8272.
  • MEULEMEESTER J.L., Pil, Carolus (Charles) Ludovicus, in: Nationaal Biografisch Woordenboek, 15, 1996, p. 596-598.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda