Burgerhuis La Tourelle

Beschrijving

Zogenaamd "LA TOURELLE". Merkwaardig art-nouveaugetint rijhuis volgens het kadasterarchief daterend van 1908 met als bouwheer A. Du Fourny, bestuurder van bruggen en wegen, uit Brussel; blikvanger vanuit de Chaletstraat.

Breedhuis met souterrain, drie bouwlagen en één travee onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel van typerende beige geglazuurde bakstenen verwerkt met groene voor horizontale banden en met faiencetegels voor het dambordfries in analoge kleuren bovenaan. Arduinen sokkel met accoladeboogvenster en rechthoekig dienstdeurtje. Bel-etage met loggia, nu beglaasd doch volgens oude foto oorspronkelijk voorzien van gietijzeren leuning en steile toegangstrap; gecementeerde omlijsting met pilasters en florale motieven in de boogzwikken.

Driezijdige houten erker waarboven balkonleuning van rondbogig tweelicht; boogveld met koperen neorococoversiering onder de huisnaam. Markant dakvenster als belvedère onder koepel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1908/44.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in beeld, deel 4, Blankenberge, 1989, nr. 62.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De loggia op de bel-etage werd opnieuw open gemaakt en voorzien van een gietijzeren leuning. De steile toegangstrap werd afgesloten met een hek.

• Informatie verkregen van de stad Oostende (21 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els