Hotel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel

Beschrijving

Voormalig hotel zogenaamd "La ville de Gand" naar ontwerp van de Franse architect A. Chambon, later "HOTEL DE GAND ET D'ALBION", ook "ALBION PALACE", zie opschrift in gevelfront. Momenteel handels- en appartementsgebouw van zes + twaalf traveeën (zijde Kapucijnenstraat) en zes bouwlagen onder plat dak uit het interbellum. Renovatie in 1949 onder leiding van architect S.R. Smis (Oostende). Gecementeerde gevel bekroond met getrapt fronton waarin belettering (Groentemarkt) en decoratieve fries met art-deco-inslag (Kapucijnenstraat). Risalietvormende middenbouw verticaal geritmeerd door lisenen; in de gevel aan de Kapucijnenstraat uitlopend boven de daklijst. Eenvoudige balustrades geplaatst circa 1996 in plaats van oorspronkelijke ijzeren balkonleuningen voorzien van gestileerde motieven. Rechthoekige muuropeningen, deurvensters op tweede bouwlaag; decoratieve ijzeren vensterleuningen op derde en vierde bouwlaag. Op begane grond op arduinen plint winkelpuien en restaurant; deels behouden oranjekleurige mozaïek tussen de uitstalramen.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1949/2.60.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Lift

In de trapzaal bevindt zich een originele personenlift die in 1928 door Schindler in een open schacht werd geïnstalleerd. Deze elektrische lift voor vier personen (nominale last 300 kg) telt zes stopplaatsen. Metalen tralie- en gaaswerk schermt de open liftschacht af. Op de bordessen sluit een metalen zwaaideur in traliewerk de schacht af. De oproepknoppen bij deze bordesdeuren is niet meer origineel. Een houten vouwdeur verleent toegang tot de houten liftkooi met metalen ophangsysteem. Binnenin is de kooi bekleed met houten panelen. In de achterwand is een spiegel ingewerkt. Een naamplaatje op de wand vermeldt als constructeur de ‘Fabrique d’ascenseurs et de moteurs éléctriques Schindler & Cie’. Het geelkoperen bedieningspaneel met de zendknoppen draagt het merkteken ‘Schindler 1874’. In de machinekamer is de oorspronkelijke aandrijvingsinstallatie bewaard.

• Informatie verkregen van een mede-eigenaar (14 november 2020).
Auteurs: Becuwe, Frank