Villa Mon Repos

• is aangeduid als beschermd monument Villa Mon Repos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Mon Repos

"VILLA MON REPOS", eclectisch enkelhuis gesigneerd architect A. Dujardin (Oostende).

Volgens het kadasterarchief daterend van 1897 met als bouwheer F. Bosmans uit Leuven; renovatiewerken in de eerste helft van de jaren 1930, reinigen van de gevel en vervangen van het houtwerk door P.V.C. Souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met de straat; leien). Lijstgevel van kalkzandsteen met verwerking van arduin. Brede venstertravee boven de nu beglaasde loggia gemarkeerd door gestapelde trapezoïdale erkers via gebroken driehoekig fronton oplopend in dakvenster als belvedère onder koepel; borstweringen met traliewerk. Rechthoekige vensters behalve het accoladebogige bel-etagevenster voorzien van recentere, buikvormige leuning van gietijzer.

Smalle deurtravee als trappenhuis. Rondboogdeur met sluitsteen, gevat tussen pilasters onder hoofdgestel met huisnaam onder gebogen fronton tussen rolwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1897/10.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda