Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, thans opgedeeld in drie appartementen, bij de hoek Karel Janssenslaan met uitzicht op het Leopoldpark; vergaderplaats van de "Société Litéraire".

Gebouwd in 1878 in opdracht van Désiré Serruys, ingenieur en amateur-schilder, verwant aan de voormalige burgemeester Henri Serruys (1836-1860) zie initialen D.S. in cartouche van de erker aan parkzijde. Souterrain, drie bouwlagen en vier + drie traveeën onder geknikt schilddak met dakvensters onder driehoekig fronton. Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel met imitatiebanden onder de omlopende puilijst met spiegels en tandlijst; gebruik van arduin voor het souterrain met getraliede kelderopeningen. Aan de IJzerstraat, deurrisaliet met rechthoekige erker en gebogen fronton.

Aan parkzijde, meer benadrukt middenrisaliet: geblokte hoekbanden, erker met Ionische pilasters erboven herhaald in de omlijsting van het deurvenster met uitgewerkte ijzeren balkonleuning, bekronend fronton doorbroken door dakkapel met entablement en driehoekig fronton voorzien van pinbekroning. Rechthoekige muuropeningen, op bovenverdieping onder meer opgevat als tweelichten onder kroonlijst respectievelijk op Ionische pilasters en op ingediepte met neerhangende guirlande en aansluitende console. Op tweede bouwlaag, ingediepte borstweringen met balusters en doorgetrokken onderdorpels. Op derde bouwlaag, gietijzeren vensterleuningen. Dubbele paneeldeur met bovenlicht in geriemde omlijsting.
De eenvoudige achtergevel met lage halfronde uitbouw mogelijk uit de jaren 1930, ziet uit op een ingesloten tuin met serre tegen de noordelijke muur. Naar verluidt was de tuin oorspronkelijk toegankelijk via een poort in de IJzerstraat; laatstgenoemde leidde ook naar het inmiddels verdwenen koetshuis.

Interieur. Behouden vestibule: marmeren vloer, dito plinten en met imitatievoegen gecementeerde muren voorzien van pilasters en uitgewerkte lichtarmen, eenvoudige koperen trapleuning. Enfilade van twee aangepaste salons met uitzicht op het park; bewaarde schouwen onder meer in neorenaissancestijl. Verbouwd trappenhuis ten gevolge liftinstallatie: deels bewaarde bepleisterde wanden gemarkeerd door pilaster ter hoogte van de bordessen, onder meer met gestileerde gietijzeren leuning waarachter drieledige beglaasde deur in neoclassicistische stijl met pilasters, vereenvoudigde waaier en gezandstraalde strikmotieven. De erker aan de IJzerstraat bewaart twee stucconsoles in neorococostijl met vrouwenhoofd.

Op de bovenste verdieping bevindt zich het voormalige schildersatelier van Désiré Serruys: een tweeledig vertrek met hoger gedeelte afgescheiden door middel van houten balustrade waarop zuilen en pilasters met composietkapiteel voorzien van hoofdje en waarvan de schacht onderaan verlevendigd met ring en stafwerk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002137, W/01659 en W/01661.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

tuinplan

Voor de siertuin van het herenhuis is een ongedateerd plan bewaard van tuinarchitect René Latinne, opgemaakt in opdracht van Dhr. H. Serruys. Het plan is voorzien van een centraal gazon met omlopend pad in breuksteen, deels geflankeerd door bloemenborders. Langs het noordelijke pad is ook een strak vormgegeven vijver ingetekend. In de noordoostelijke hoek van de tuin bevindt zich een serre.

Auteurs: Himpe, Koen