Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis opgetrokken volgens kadaster circa 1893, tegelijk met het naastgelegen pand nummer 16. De bouwheren zijn Lucien en Leon Chaussette, respectievelijk zonder beroep woonachtig in Brussel en nijveraar te Elsene.

Enkelhuis (breedhuis) met invloed uit de neo-Vlaamse-renaissancestijl (ornamentiek) met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen, kunstleien). Beschilderde, gecementeerde lijstgevel op arduinen sokkel met brede getraliede kelderopening. Gevel geritmeerd door horizontale banden en kordons. Brede venstertravee als risaliet oplopend tot boven de kroonlijst met gelede schoudergevel voorzien van bolbekroningen en aedicula-venster; rondboogfronton met schelpvulling in de geveltop; voorts gemarkeerd door rechthoekige erker op uitgewerkte consoles en afgelijnd door gietijzeren balkonleuning. Accoladeboogvormig bel-etagevenster met dito leuning. Deurtravee als trappenhuis, uitlopend op dakkapel onder gebogen fronton. Rechthoekige muuropeningen. Nieuwe deur met behouden rechthoekig bovenlicht waarin kleurrijk glasraam met geometrische motieven. Gebroken driehoekig deurfronton op uitgelengde consoles met wortelmotief. Voetenschraper.

Interieur. Behouden indeling en aankleding. Grote inkomhal met trap en vloer in witte marmer, hoge zwarte marmeren lambrisering waarboven wandschilderingen met gestileerde voorstelling van onder meer bloemenvazen; stucplafonds in velden met lijstwerk en centrale rozetten. Het interieur bewaart op alle verdiepingen de enfilade van achter elkaar gelegen vertrekken gescheiden door dubbele vleugeldeuren. Fraai houtwerk van onder meer trap, binnendeuren, parketvloeren, lambriseringen enzomeer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1889/17 bis, 1893/14.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda