Huis Maresfield

• is aangeduid als beschermd monument Huis Maresfield

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Maresfield

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis uit het einde van de 19de eeuw, "MARESFIELD" zie opschrift links van de deur, gesigneerd architect E. Vandewinckel (Oostende) rechts boven de plint.

Souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Witbeschilderde baksteenbouw verwerkt met arduin. Brede venstertravee als gelede trapgevel met topstuk, uitgewerkte ankers en geblokte pilasters waartussen verticale tegeltableaus; voorts gemarkeerd door houten bow-window onder art-nouveaugetinte gietijzeren balkonleuning van arduinen drielicht. Getoogd bel-etagevenster met balustrade. Verticaliserend deurrisaliet met oplopende, vijfzijdige houten torenerker onder leien koepel. Rondbogige vleugeldeur; verzorgd houtwerk met uitgewerkte panelen en beglazing met gestileerde gietijzeren hekjes.

Interieur met gebruikelijke plattegrond en indeling. Vestibule: bevloering met geometrisch patroon van witte en zwarte marmer, witte marmeren trap, dito plint met eenvoudige koperen leuning waarboven stucbepleistering. Overgang van vestibule naar trappenhuis gemarkeerd door kinderhermen als consoles. Bel-etage: enfilade van twee vertrekken voorzien van uitgewerkte stucplafonds met inslag van de neo-régencestijl en marmeren schouwmantels. Het vertrek aan straatzijde is ter hoogte van het deurvenster bovenaan afgesloten met een art-nouveaugetinte windvang van glas en hout. Bovenverdiepingen met zelfde indeling als beneden, echter eenvoudiger stucplafonds en schouwmantels.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002137, W/01659 en W/01664.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda