Samenstel van eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Nummer 20 "VILLA DES CAMÉLIAS" zie inscriptie op entablement boven de deur. Gaaf bewaard eclectisch samenstel, gedateerd in het geveltopstuk 1892, voornamelijk getypeerd door een neorenaissance getinte ornamentiek.

Ensemble bestaande uit twee enkelhuizen met bel-etage in spiegelbeeldschema. Breedhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak; houten dakkapel. Bepleisterde, respectievelijk wit en geel beschilderde lijstgevels verlevendigd met horizontale banden. Brede venstertravee oplopend in neorenaissancedakvenster voorzien van voluten, driehoekig fronton waarin jaartal en topstuk. De tweede bouwlaag wordt gemarkeerd door uitgewerkte trapezoïdale erker bekroond met balkonbalustrade van deurvenster onder fronton met mascaron. Smalle deurtravee als trapkast. Deurbovenlicht in omlijsting met voluten en gebogen fronton; geheel ondersteund door consoles in de vorm van hermefiguren.

Nummer 18: behouden gietijzeren balkon- en vensterleuningen. Houten kroonlijst op consoles, ter hoogte van dakvensters uitgelengd in vorm van herme. Vernieuwd schrijnwerk. Bij nummer 20 boven aangepast souterrain.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda