Apotheek A l'Eléphant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apotheek

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelpand "A L'ELÉPHANT". Vestiging van apotheek en een drogisterij in dit pand dat historisch gezien reeds lang deze functie heeft. Het opvallende gevelparement is opgevat als een reclamebord voor de drogisterij van Karel Ardou, die in Oostende in 1891 een groot pand koopt, bestaande uit het huidige apothekersgebouw, de achterliggende binnenkoer en het aansluitende pand in de Witte Nonnenstraat.

Het is heel waarschijnlijk dat Karel Ardou kort na de aankoop van het pand de gevel laat aankleden in functie van het uitbaten van zijn drogisterij. Daarbij speelt hij in op de heersende mode, waarbij steeds vaker wordt gekozen voor een veelkleurige (tegel)afwerking van de gevels. Specifiek voor deze drogisterij wordt gekozen voor de opname van opschriften in casementen en cartouches in beide gevels, waarbij met mozaïeksteentjes gele belettering tegen een koningsblauwe achtergrond worden gevormd: "MAISON ARDOU" - "PHARMACIE DROGUERIE" - " A L’ELÉPHANT”. Ter hoogte van de winkelpui (in de jaren 1970 volledig verdwenen) wordt de naam van de winkel uitgebeeld door een gepolychromeerd beeldje van een olifant.
Neoclassicistisch hoekpand van vier + drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Lijstgevel op de verdiepingen bekleed met een gevelparement van witgeglazuurde siersteen en gevat onder een overkragende houten daklijst op klossen waaronder een omlopende, gekorniste lijst. Gelijkvloerse verdieping is volledig vernieuwd. De gevel is getypeerd door een contrastwerking tussen witte siersteen en donkere arduin voor sierelementen (zoals casementen, guirlandes, cartouches) en voor ritmering van de gevels (horizontale banden, basis en kapitelen van de pilasters, omlijstingen vensters). Een overschildering van het arduin in lichtgrijs doet deze werking deels teniet. Met mozaïeksteentjes wordt kleur aangebracht in de cartouches en casementen, die de bovenvermelde publicitaire opschriften bevatten. De verticale ritmering van de gevel gebeurt door doorlopende pilasters bekroond door Corinthische kapitelen. Geprofileerde vensteromlijstingen met oren, pseudo-sluitsteen en florale motieven. Het schrijnwerk van de vensters op de verdiepingen is vernieuwd. Interieur van de winkel bevat geen authentieke elementen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1892/6.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda