Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Beschrijving

Georiënteerde parochiekerk naar ontwerp van de Brugse architect J. Lantsoght. De kerk werd gebouwd van 1961 tot 1964 en is een variante op de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde. De kerk geldt als een belangrijk voorbeeld van hoe na de Tweede Wereldoorlog gezocht werd naar een uitgesproken nieuwe vormgeving en een andere planopbouw voor kerken. Typerend voor de architect zijn religieuze oeuvre is de plastische plattegrond, die zich in een monumentale opstand uitwerkt en het materiaalgebruik.

Plattegrond: hartvormige plattegrond. Ingewerkt atrium waar volgens het oorspronkelijk plan een doopvont stond (heden verdwenen). Halfrond koor. Het altaar is zichtbaar vanuit elke plaats. Twee halfronde armen met onder meer een zangerstribune confer plan. Ten zuiden sacristie.
Constructie van staal, beton en betonglas. Betonskelet bekleed met witte baksteen, metalen dakkap met blauwgeglazuurde tegels. Concave voorgevel gekenmerkt door de strakke hoekige lijnen. Voorgeplaatste ranke betonnen klokkentoren (campanile) die het portaal bevat. Rechthoekige deuren met koperen bekleding. Het bovenste deel is opengewerkt met drie klokken.
Gevelfront opengewerkt door verticaliserende, veelkleurig en geometrische glas-in-loodramen gevat in een betonnen kader.
Atrium of portaal verlicht door cirkelvormig bovenlicht. Glasramen gesigneerd: ONTW. NEVENS UITV. DELODDER, 1963.

Interieur

Schip: open bepleisterd en geschilderd interieur. Vlakke, zwartgeschilderde overwelving. Glasramen vermoedelijk naar ontwerp van J. Lefèvre en F. Kinnen (Luxemburg) en uitgevoerd door R. Vandeweghe (St.-Andries), confer Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde.

Mobilair

Altaar en zijaltaar van witte travertijn vermoedelijk door M. Witdouck (Lovendeghem) confer Onze-Lieve-Vrouwe ter Duinenkerk te Koksijde. Erboven Christus aan het kruis.
Twee natuurstenen preekstoelen, vermoedelijk eveneens van M. Witdouck.
Vier biechtstoelen. Ten noorden beeld van Sint-Jan de Doper, eveneens van M. Witdouck.

• BEKAERT G., België, in Gewijde kunst, Nieuwe Stemmen, 17/6-7, 1961, p. 144-145.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, kanton Menen, Brussel, 1976, p. 19.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, arrondissement Veurne, Brussel, 1976, p. 25.
  • S.N., L'église N.-D. Des Dunes, a Coxyde en Eglise à Menin, in La Maison, 1964, p. 308-313.
  • SMEETS A. (samensteller), De kerkbouw in West-Vlaanderen sinds 1945, in West-Vlaanderen, 73, 1964, p. 2-59.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie