Neoclassicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Imposant 19de-eeuws herenhuis. Volume reeds aangegeven op het primitief kadasterplan van 1830. In 1861 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken en herbouwd in opdracht van A. Vandermeersch-Rouselle, fabrikant in Menen. In 1882-1883 wordt de woning uitgebreid in opdracht van A. Vandermeersch-Lagae, bankier uit Menen. Het parement wordt vernieuwd volgens de eigentijdse bouwtendenzen (neoclassicisme). Op het bouwplan wordt de deur echter weergegeven naast de poortdoorgang. Heden bevindt de deur zich centraal. In 1955 worden de achtergelegen bedrijfsgebouwen afgebroken.

Heden, imposant onderkelderd dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Decoratieve bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint. Benadrukte begane grond door de horizontaliserende schijnvoegen. Aflijnende geprofileerde kroonlijst op gekoppelde consoles waartussen leeuwenkopjes en panelenfries. Benadrukte poorttravee geflankeerd door muurpanelen met geprofileerde lijst. Boven de getoogde poortdoorgang zwaar arduinen balkon op voluutvormige consoles. Getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en guirlande. Arduinen vensterbank rustend op uitgewerkte consoles, waartussen borstwering met centraal rozet. Vernieuwd schrijnwerk (kunststof), gebaseerd op oud model. Beluikte benedenvensters met geajoureerd bovenpaneel. Kordonvormende arduinen onderdorpels rustend op voluutvormige consoles. Geprofileerde omlijsting en diamantkopsluitsteen. Uitgewerkte houten deur met getralied bovenlicht.

Gaaf bewaard eind 19de-eeuws eclectisch interieur met rijke aankleding.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nummer 552.