Eclectisch postgebouw

Beschrijving

Beeldbepalend hoekpand opgetrokken in 1899 (zie bewaarde datumsteen in poortgebouw van 1981) op een tot dan onbebouwd terrein. Naar verluidt werd het gebouw beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1981 wordt het gebouw, zowel aan de zijde van de Poststraat als aan de zijde van de Grote Markt uitgebreid. Aan de zijde van de Grote Markt wordt een nieuw poortgebouw van twee bouwlagen opgetrokken ter vervaging van een lager poortgebouw met trapgevel (zie oude postkaarten).

Imposant eclectisch hoekpand op L-vormige plattegrond. Verankerde bakstenen lijstgevel van achttien traveeën (negen + vijf + vier) en twee bouwlagen onder leien bedaking. Rijkelijk gebruik van arduin voor sokkel, fries, muurbanden, deur- en vensteromlijstingen, onderdorpels en cordons. Opschrift "POSTERIJEN" aan zijde Grote Markt en zijde Poststraat. Kenmerkend voor het toenmalige postgebouwtype is de hoektoren, hier met leien torenspits op omlopende houten kroonlijst. De oorspronkelijke toren was hoger en voorzien van een opengewerkte lantaarn (zie oude postkaarten). Toren geflankeerd door twee zijrisalieten, trapgevels (zes treden en overhoeks topstuk) van twee traveeën.

Gevel zijde Poststraat, zeven traveeën onder leien zadeldak doorbroken door twee dakkapellen met trapgevel en overhoeks topstuk. Licht vooruitspringend hoekrisaliet, uitlopend op torentje met steil schilddak. Rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters met over twee traveeën doorgetrokken druiplijstjes, vernieuwd schrijnwerk. Toegemaakte deuropening in hoekrisaliet, bewaarde rechthoekige arduinen omlijsting met dito kroonlijst. Gevel zijde Grote Markt, twee traveeën onder leien zadeldak, zijgevel oplopend in trapgevel. Rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters. Toegang via hoektoren, heden voorzien van postbussen. Muuropeningen, gevat in een rechthoekige omlijsting van arduin met imposten, gestrekte tussendorpel en halfrond bovenlicht geflankeerd door consoles, die de kroonlijst bekroond door driehoekig fronton, dragen. Opschrift "INGANG" onder fronton. Derde geleding met wapenschilden van Vlaanderen en de stad Menen.

Interieur. Tot eenheidsruimte verbouwde lokettenzaal met gietijzeren zuilen en bewaarde consoles tegen de zijmuren.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00435.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie