Classicistisch herenhuis met uitbreiding

Beschrijving

In oorsprong classicistisch herenhuis, heden winkel-woonhuis, van 1755 zie sluitsteen centrale rondboogpoort. Breedhuis van zeven traveeën + één lagere poorttravee en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en pannen) met vier dakkapellen. Verankerde lijstgevel met centraal driehoekig fronton met drielobbig venster; begane grond opgetrokken in Grès-d'Arras en bovenverdieping in baksteen. Horizontaal benadrukt parement door de druiplijsten en doorgetrokken muurband van witte baksteen. Getoogde vensters op de bovenverdieping in omlijsting van witte baksteen met oren en neuten en druiplijstje. Benedenvensters deels verlengd.

Links (nummer 57), latere uitbreiding van 1788 zie sluitsteen rondboogpoort. Boven de cordonlijst rechthoekig nisje met inscriptie D.C. 1841.

Centrale poortdoorgang met behouden houten steektrap met kwart met fraai uitgewerkte trappaal.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00441, W/00435 en W/00957.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie