Neoclassicistisch winkel-woonhuis

Beschrijving

Winkel-woonhuis met een 19de-eeuwse lijstgevel die werd aangepast in de late 19de en 20ste eeuw. In kern gaat de woning zeker terug tot de 18de eeuw. Uit het primitief kadasterplan van circa 1830 kan men afleiden dat de twee rechtertraveeën oorspronkelijk vermoedelijk een poortdoorgang waren. In 1847 is de woning in eigendom van C. Hannequant, apotheker. De woning wordt opgesplitst in twee eenheden. Het rechter deel is op dat ogenblik wel geïntegreerd in het woonhuis. In 1855 vormt het woonhuis weer één geheel en wordt het dieper in gelegen volume aangeduid als zeepziederij. In 1911 wordt de binnenplaats overbouwd. Het pand is op dat ogenblik eigendom van K.L. De Ghesquière.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Typische horizontale gevelbelijning door de geprofileerde kroonlijst op klossen en de doorgetrokken onderdorpels. Typische elementen van circa 1800 zijn de licht vooruitspringende middentravee met rechthoekige vensters geflankeerd door vlakke gecanneleerde arduinen pilasters die het arduinen hoofdgestel ondersteunen. Arabesken tussen hoofdgestel en vensteropening. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting. Arduinen 19de-eeuwse cartouche-vormige sluitstenen. Verbouwde begane grond. Op de verdieping gaaf bewaarde 18-eeuwse (vermoedelijk derde kwart 18de eeuw) kamer met régence aankleding.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschets, 1847/schets 10, 1855/schets 11, 1911/schets31.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: kadastrale legger, Menen, artikelnummers 497 en 996.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie