Mariakapel

• is aangeduid als beschermd monument Mariakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel

Beschrijving

Wegkapel zogenaamd AVÉ MARIA. Bedehuisje van 1862 zie verdiepte muurvlakken met geschilderd opschrift. Baksteenbouw op zeszijdige plattegrond. Witgekalkt parement op groengeschilderde plint, geritmeerd door pilaster met eenvoudig kapiteel. Tentdak bekleed met kunststof en bekroond door verguld hart met zeven zwaarden verwijzend naar de zeven smarten van Maria. Houten kroonlijst rustend op consooltjes. Rondboogportaal met fraaie sluitsteen; ijzeren vleugeldeur met gekleurd glas. Benedenpaneel met Christushoofd en rechts ervan offerblok. Zeszijdige vensters met gekleurd glas of blind. Twee marmeren gedenkplaten met volgende opschriften: STE-MARIE PROTEGEZ LE FONDATEUR DE CETTE CHAPELLE ET SON EPOUSE M.L. VANDAMME (links) en A LA GLOIRE DE MARIE-CHAPELLE FONDEE A PERPETUITE EN 1862 PAR M.F. DECLERCQ (rechts).

Interieur

Bepleisterd en geschilderd interieur. Natuurstenen vloerbekleding met centraal bloemenmotief. Marmeren altaar met neogotisch houten retabel; Christus aan het kruis. Zijwanden met twee consoles met engelenhoofdjes.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie