Gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee gekoppelde burgerhuizen met inslag van de second-empirestijl, gedateerd "ANNO 1887".

Volgens het kadasterarchief is in 1888 E. Melis, een Oostendse vishandelaar, de nieuwe eigenaar van het pand Léon Spilliaertstraat nummer 10 met de links aanpalende toen nog onbebouwde percelen; hier bouwt hij 1887 de panden nummers 6-8.

Enkelhuizen met drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder zadeldak. Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel verlevendigd met banden en diamantkoppen op de begane grond. Gemarkeerde horizontale registers door gevelbreed balkon en uitwerking van de vensters als tweelichten onder rechte kroonlijst op pilasters en halfronde zuilen. Verticaal benadrukte midden- en deurtravee: risaliet voorzien van geblokte hoekbanden, balkon met gestileerde gietijzeren leuning tussen postamenten op de tweede bouwlaag, en oplopend in gebroken fronton met centrale, uitgewerkte dakkapel voorzien van het jaarmedaillon en bekronende leeuw met het stadswapen. Gekoppelde portieken waarvan bovendorpel versierd met mascarons en voorts opgevat als de vensters; nummer 6 behoudt een deels beglaasde deur met gestileerd gietijzeren hekje onder driehoekig fronton. Gekornist hoofdgestel met gelede architraaf, fries met acanthusbladen waartussen casementen, en kroonlijst op klossen.
Het pand nummer 6 bewaart het best zijn interieur. Gebruikelijke plattegrond en indeling. Kelder - oorspronkelijk de keuken - heringericht. Vestibule: tegelvloer van zwarte en witte marmer in dambordvorm, bordes van zwarte marmer, stucbepleistering met spiegels voorzien van hoekrozetten en meandermotief als omlijsting; dito plafond met tandlijst en klossen. Overgang van vestibule naar trappenhuis gemarkeerd door halfronde pilasters; bordes eerste en tweede verdieping met plafondconsoles van stuc voorzien van acanthusbladversiering. Houten bordestrap met balustervormig uitgewerkte trappaal. Bel-etage: enfilade van twee vertrekken - verdwenen tussendeur - met eenvoudig uitgewerkte stucplafonds en schouwmantels van zwarte marmer onder meer neorococogetint; in de achterkamer, later ingebrachte, art-decogetint glas-in-loodraam met landelijke voorstelling van dorp.

• Kadasterarchief West-vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1982/55.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda