Parochiekerk Sint-Godelieve

Historiek

1936: oprichting van kapelanij afhankelijk van de hulpparochie van Mariakerke. Aanleiding: toenemende bevolkingsaangroei, zie de in 1922 opgestarte sociale verkavelingen van de bouwmaatschappij "De Oostendse Haard". Kerkfabriek van Mariakerke koopt bouwgrond van vermelde maatschappij; locatie noordwesthoek van toen nog braakliggend terrein omschreven door Overvloed-, Dokter Verhaeghe-, Werkzaamheid- en Goedheidstraat.

1939-1940: bouw van bedehuis naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende). Vereenvoudigde uitvoering - kostenbesparing! - van oorspronkelijk ontwerp zie weglating van eventueel later op te richten toren (heipalen aanwezig), beperking van bouwhoogte en versobering van bouwmaterialen. Op historisch-geografische gronden voorgestelde kerkpatrones Sint-Catharina - zie voormalige kerklocatie van de in 1584 verlaten Sint-Catharinaparochie - afgewezen tengevolge van oudere gelijknamige parochiekerk op de Conterdam.

1959: kapelanij wordt onafhankelijke parochie na wijziging van oude parochiegrenzen. Bouw van schooltje (1958), parochiezaal (1965) en pastorie (1972) in onmiddellijke omgeving.

Beschrijving

Georiënteerde, sobere zaalkerk haaks op hoek Goedheid-/Overvloedstraat; laatstgenoemde inspringend ten opzichte van rooilijn Nieuwpoortsesteenweg waardoor als het ware voorplein ontstaat.

Plattegrond op basis van rechthoekige pseudo-basilicale aanleg; voorgeplaatst portaal ten westen met rechts aansluitende doopkapel, een brede middenbeuk van vijf traveeën, twee even lange zijbeuken als wandelgangen met uitgebouwde biechtstoelen, een hoofdkoor met een rechte travee en rechte sluiting; sacristie nu in gebruik als weekkapel.

Bouwmaterialen: gele en rode baksteen respectievelijk afkomstig van Nieuwpoort en Wulpen, en beton voor spanten. Afdekking door middel van zadeldak van zwarte tichelen uit het Kortrijkse, doorbroken door kleine driehoekige dakkapellen; portaal en biechtstoelen respectievelijk onder plat- en lessenaarsdak.

Exterieur. Typerende puntgevel ten westen tussen brede pilasters, als scherm; links, baksteensculptuur van Sint-Godelieve door beeldhouwer D. Devriendt (Oostende); eronder, wijdingssteen met opschrift "TEN JARE XP O.H. 1940 OP 30 OKTOBER TOEN PIUS XII PAUS WAS, H. LAMIROY BISSCHOP VAN BRUGGE, J. DESMET DEKEN, A. LOWIE PASTOOR, E. VAN HOOREN VOORZITTER DER KERKFABRIEK MARIAKERKE WERD DEZE KERK TOEGEWIJD AAN SINTE-GODELIEVE VOOR DE EREDIENST GEOPEND. DE BOUWMEESTER WAS S.R. SMIS. DE AANNEMER RICH. LINGIER." Spitsbogige muuropeningen onder meer als veellichten, in zijgevels afgewisseld met brede steunberen.

Interieur. Typerende ruimtewerking zie spitsbogige spanten met baksteenparement en soortgelijke scheibogen op pijlers. Vlakke overwelving door middel van houten "skelet" met houtvezelplaten; bepleisterd spitbooggewelf in koor.

Mobilair. Boven zijaltaren, muurschilderijen op baksteen van Heilig Hart en Onze-Lieve-Vrouw van altijddurende Bijstand, door F. Kieckens. In koor, kruisbeeld door D. Devriendt. Glasramen door C. Westerduin; iconografie in verband met leven en verering Sint-Godelieve.

• DREESEN J., Een Oostendse glazenier Cor Westerduyn (26.09.01 - 08.06.80), in De Plate, 1981, p. 237-240.
  • DREESEN, VANDAMME G. e.a., Geschiedenis van een parochie te Oostende. Sinte-Catharina vergaan... Sinte-Godelieve ontstaan, Oostende, 1984.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda