Appartementsgebouw

Beschrijving

Opvallend appartementsgebouw aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid en met art-decoreminiscenties, opgetrokken volgens kadaster circa 1929, naar ontwerp van architect en toenmalige eigenaar A. Daniëls (Oostende) zie signering rechts boven de begane grond. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Lineair uitgewerkte voortuintjes met lage bakstenen ommuring en trappen naar souterrains. Aan de zijde van de Oude Molenstraat lage garages voorzien van dakterras. Afgeschuind hoekpand met souterrain, drie à vier bouwlagen en vier + drie traveeën onder plat dak met dakterras; in oksel met haakse achtervleugel zijde Moerasstraat/Oude Molenstraat. Krachtig uitgewerkte gevelwanden van baksteen - onder meer in streks metselverband - en simili, belijnd met horizontale profielen. Dominerende hoekpartij hoger opgetrokken als vierzijdig torenvolume met kolossale pilasters onder korte veelzijdige luifel. Verticaal oplopende tweezijdige erkers in de uiterste deurtraveeën bekroond met dakkapel onder plat dak. Voorts brede vensterregisters onder meer met twee gestapelde rechthoekige erkers zijde Oude Molenstraat; zijde Prinsenlaan trapezoïdale bow-windows in tweede bouwlaag; op bel-etage doorgetrokken balkon. Deels bewaard houtwerk met typerende horizontaliserende roedeverdeling en ingesnoerde middenstijl. Nieuwe toegangsdeuren. Vereenvoudigde achtergevels.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nummers DW002358 en W/01956.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda