De Paalsteenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Paalsteenhoeve

Beschrijving

Historische hoeve "de Paalsteenhoeve" (vermoedelijk recente naamgeving), in kern opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreidingen van de eerste helft van de 19de eeuw. Gezien veranderde omgeving moeilijk te identificeren op Ferrariskaart (1771-1777) of Atlas der Buurtwegen (1843).

Gelegen tussen de luchthaven van Oostende en de Duinkerkseweg. Semigesloten hoeve met witgekalkte verankerde bakstenen bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken (Vlaamse pannen), opgesteld rondom rechthoekig verhard erf met mestvaalt; schuur ten noorden afgebroken. Erftoegang ten noorden vanaf de Kruishofstraat via oprit tussen bakstenen pijlers met piramidale top. Oprit ten oosten afgeboord door witgekalkt stenen muurtje met geïncorporeerd nutsgebouwtje Tegen de muur twee molenstenen, afkomstig van verdwenen, vermoedelijk mechanische maalderij in eveneens verdwenen schuur.

Ten westen van het erf, witgekalkt boerenhuis met één opkamertravee onder hogere nok, ten gevolge van de geïncorporeerde stalling ten noorden, aanleunend bij het langgestrekte type. Oostelijke helft boerenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, in de 19de eeuw verbreed naar het westen toe, waardoor huidig mank zadeldak en nieuwe noordelijke zijgevel. Erfgevel met dubbelhuisopstand van vijf + één travee. Rechthoekige muuropeningen met arduinen onderdorpels. Bewaarde luiken en tralies doch voorts vernieuwd houtwerk. Klimmend dakvenster met laaddeur in de vijfde travee.

Rondboogvensters in de achtergevel. Woonkamer links van de centrale voordeur gelegen in gedeelte uit het laatste kwart van de 18de eeuw, met behouden interieurelementen, gedomineerd door houten schouw met Delftse tegelbekleding van de schouwboezem en schouwmantel, geflankeerd door muurkasten. Bewaarde balkraveling en samengestelde balklaag; moerbalken met balkslof versierd met peerkraalmotief en muizentandjes, één ervan met jaartal "1773"; bewaarde paneeldeur uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Stallingen met links muizentandfries tot aan het dakvenster in puntgeveltje. Rechthoekige oorspronkelijke laaddeur, deur en venster. Getoogde muuropeningen in de achtergevel.

Linkerzijpuntgevel; aansluitende lagere stallingen onder zadeldak met driehoekig linkerdakschild (nok evenwijdig met huis). Rechthoekige muuropeningen.

Ten zuiden, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op huis) met verhoogde korfbogige schuurpoort uit het laatste kwart van de 18de eeuw; nu dichtgemaakt. Aan erfgevel rechthoekige muuropeningen, waarvan vensters en poorten recent. Links en rechts tegen zijpuntgevels recentere stallen uit de 19de eeuw. Recenter ingebrachte staldeuren. Ten oosten, recente loods op de plaats van de verdwenen schuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda