Rosmolenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rosmolenhof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Rosmolenhof" (zie literatuur). Gelegen ten noorden van de circa 1803 drooggelegde Snaaskerkepolder, aan de dorpskant van de Schorredijk. Hoeve met losse lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) rondom rechthoekig, niet verhard erf met begrinte oprit. Erftoegangen ten zuiden via vernieuwde bakstenen boogbrug over Provinciegeleed en betonnen voetgangersbrugje tegenover het boerenhuis.

Ten zuidwesten van het erf, boerenhuis (nok evenwijdig met dijk) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van zes traveeën aan erfgevel; getoogde muuropeningen met rol- en platte laag. Vensters met houten 19de-eeuws kozijn en luiken, deur met bovenlicht. Aan achtergevel drie traveeën + twee linkeropkamertraveeën; rechthoekige muuropeningen. Witgekalkte linkerzijpuntgevel van drie traveeën met rondbogig zoldervenster en twee ovale oculi.

Ten zuiden van het boerenhuis, het vroegere bakhuis (nok loodrecht op huis), nu vernieuwd.

Ten westen van het erf, stal (nok loodrecht op huis) met nieuwe bijgebouwen (stal opnieuw gaan bekijken) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ten noorden van het erf, witgekalkte dwarsschuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw, onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met huis) met geïncorporeerde stallen en wagenhuis. Erfgevel met rechthoekige muuropeningen, twee klimmende dakvensters, en uitstekende schuurpoort tussen steunberen. Drieledig wagenhuis met aanbouw onder lessenaarsdak, oostelijke zijpuntgevel met rondboogpoorten, een rechthoekige doorgang en laadvenster.

• DE SMEDT H., Stene, een dorp in de stad, Stene, 1978, p. 54.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda