Historische hoeve Hooge Barriere

Beschrijving

Historische hoeve "Hooge Barriere", recente naamgeving naar de vroegere herberg annex tolhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw op de hoek Steensedijk/ Torhoutsesteenweg. Hoeve aangeduid op een rolkaart van 1760, op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op de 18de-eeuwse kaarten bestaat de hoeve uit drie volumes, waarvan twee in elkaars verlengde en een derde ervoor (nok evenwijdig met andere gebouwen). Derde gebouw op kaarten uit de eerste helft van de 19de eeuw verdwenen; twee overblijvende volumes te identificeren als 18de-eeuws boerenhuis en 18de-eeuwse schuur en stal, zonder tussengebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en recente aanbouwen.

Gelegen tussen de Oefenrenbaan en de Steensedijk, verborgen achter de lintbebouwing. Hoeve met losse, lage bestanddelen van verankerde en witgekalkte baksteen op gepikte plint, zadeldaken (Vlaamse pannen). Gekasseid erf, ten westen afgezoomd door rechte wal met bomen. Erftoegang ten noorden vanaf de Steensedijk via geasfalteerde oprit die uitkomt tussen rijhuizen. Hek tussen bakstenen pijlers met rechts nis met Mariabeeldje. Oorspronkelijke oprit naar verluidt vanaf de Torhoutsesteenweg.

Ten zuidwesten oorspronkelijk losstaand 18de-eeuws boerenhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak (nok evenwijdig met straat).
Noordgevel als voorgevel; licht getoogde muuropeningen; lage vensters met houten kruisindeling en luiken. Erfgevel met twee opkamertraveeën rechts; rechthoekig vensters met vernieuwd houtwerk en luiken. Eénbeukige kelder met tongewelf, bewaarde nis voor waterafvoer. Toegang tot het huis nu in aansluitend tussengebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van twee traveeën onder verspringende bedaking ten westen van boerenhuis.

Rechts aansluitend 18de-eeuwse stallingen onder verspringend dak (nok evenwijdig met huis) met rechthoekige muuropeningen en aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten oosten van het erf, tegen het tussengebouw, 18de-eeuwse schuur met stal (nok evenwijdig met huis). Tegen achtergevel nieuwe stal (nok evenwijdig met huis). Ten noorden van de schuur, koestal (nok evenwijdig met huis) met rechthoekige muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten noorden van het erf, loods, naar verluidt door de Duitsers gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plans, nr. 606.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda