Herenhuis Hotel Mon Rêve

Beschrijving

Hotel "MON RÊVE", statig onderkelderd herenhuis van 1894 (zie cartouche onder fronton) van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak. Neo-Vlaamse renaissancevormgeving, zie geblokte vensteromlijstingen, cartouches en aedicula met obeliskbekroning. Lijstgevel in rode baksteen met arduin voor speklagen, vensteromlijstingen en loggia, op arduinen plint waarin getraliede souterrainvensters. Horizontale ritmering door gevelbanden en geprofileerde cordon- en gootlijsten, verticaal accent door bakstenen pilasters. Brede middentravee benadrukt door korfbogige deurvensters met balkons op consoles en met smeedijzeren leuningen, bekronende aedicula. Rijkelijk uitgewerkte loggia op bel-etage: bogen op arduinen zuilen met Ionische kapitelen en met smeedijzeren leuning. Gevel op bel-etage vernieuwd: originele ingang tot huis via rechts aangebouwde smeedijzeren poort, in het eerste kwart van de 20ste eeuw deur aangebracht in rechtertravee van loggia; in 1985 nieuwe ramen.

• BOUQUILLON D. en W. PIETERS, Mariakerke, Aartshertogstraat. Historiek en bouwexplosie vanaf 1900 (deel 1), in Rond de kiosk. Tweemaandelijks tijdschrift voor verzamelkunde, heemkunde en folklore, jg. 2, nr. 2, 1991, p. 22-23.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda