Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin

Beschrijving

Georiënteerde basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) van 1956-1959.
De plattegrond ontvouwt: vierkante toren ten zuidwesten en uitspringend westportaal, driebeukig schip van zes traveeën, transept van drie traveeën met rechte sluiting. Koor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en kooromgang, zijkoren van één travee met rechte sluiting, rechthoekige sacristie ten zuidoosten en bergplaats ten noordoosten, halfronde doopkapel aan noordzijde.

Betonskelet bekleed met onregelmatige, meerkleurige natuursteen. Zadel-, lessenaars- en platte daken met tichelen, tentdak toren en doopkapel met koperen bekleding.

Vereenvoudigde interpretatie van gotische vormentaal, zie roosvenster in transept, lisenen en spitsbogige muurvakken in toren, spitsboogvensters; en in mindere mate romaanse invloed, zie vrij robuust uitzicht met dikke muren en zware steunberen met versnijdingen.

Sober interieur met bakstenen afwerking: basilicaal schip overwelfd door bakstenen spitstongewelven met steekkappen ter hoogte van de tweelichten, zijbeuken met lichtgebogen overwelving; spitsbogige scheibogen op pijlers, opengewerkt pseudo-transept voor lichtwerking.

Mobilair. Aankleding van kerk met eigentijds mobilair. Beeldhouwwerk: Bas-reliëf van Onze-Lieve-Vrouw in tympaan van westportaal naar ontwerp van J. Maes (Oostende), met onderschrift "DEO SUPREMO DEIPARAEQUE REGINAE SACRUM". Vier keramieken heiligenbeelden op pijlers scheibogen, door G. Michiels, 1959. In de muur ingewerkte kruisweg van gekleurd en uitgesneden beton, door W. Bosschem, 1959. Glasramen van C. Westerduin, 1959. Houten kruisbeeld in triomfboog, 16de-eeuws, in bruikleen afgestaan door de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (Duinenkerk) in Mariakerke. Eerste steen van de kerk, 1959, ingewerkt in triomfboog; arduinen stichtingssteen exterieur, 1959.

• VILAIN O., Jo Maes, in Ostend Flash, juli 1959, p. 16-17.
  • VILAIN O., Glazenier Westerduin, in Ostend Flash, maart 1962, p. 11-16.