Appartementsgebouw Villa Marie

Beschrijving

"VILLA MARIE" (zie gevelopschrift boven deur), appartementsgebouw/herenhuis met art-decovormgeving gebouwd in 1935. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Gele baksteenbouw met gecementeerde borstweringen en geveltop, op arduinen plint. Breed vensterrisaliet tussen hoekpilasters, gemarkeerd door doorlopende erker op consoles en uitlopend op gestileerde art-decogeveltop. Smalle deurtravee eveneens tussen hoekpilasters en met gelijkaardige, bescheidener bekroning. Lagere begane grond afgelijnd door betonnen band waarop erker rust. Art-decoversiering, zie uitgewerkte geveltop, waarin vensters met typerende driezijdige lateien en fraai gestileerd gietijzeren balkonleuning. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijsting; houtwerk vensters vervangen behalve op gelijkvloerse verdieping. Deur met mooi houtwerk; hekwerk en bovenlicht in dezelfde stijl als balkonleuning.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002358 en W/01956.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1935/97.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda