erfgoedobject

Gedenkteken van de Vindictive, Thetis en Intrepid

bouwkundig element
ID
56830
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56830

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vindictivegedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken oorspronkelijk gelegen tussen de Demeybrug en de De Smet de Naeyerburg. Het gedenkteken bestaat uit de boeg van het schip "Vindictive" en de masten van de "Thetis" en de "Intrepid". Deze drie Engelse schepen worden tijdens de Eerste Wereldoorlog tot zinken gebracht, respectievelijk in Oostende en Zeebrugge, om de havens te blokkeren voor Duitse duikboten. Na de oorlog verwijderd en gedeeltelijk gebruikt als gedenkteken, ingehuldigd rond 1925.

  • CONSTANDT M. 1982: Situering van het Vindictivegedenkteken, De Plate, 17-18.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gedenkteken bevond zich oorspronkelijk aan de De Smet De Naeyerlaan, maar in mei 2013 kreeg de gerestaureerde boeg van de Vindictive een nieuwe plaats op de Oostelijke Strekdam.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken van de Vindictive, Thetis en Intrepid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56830 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.