Gebouw van de havendirectie met directeurswoning

Beschrijving

Gebouw van de havendirectie met woning. Gelegen dichtbij de Demeybrug aan de Oostkaai-Vlotdok, te bereiken noord via aansluitende bakstenen trappen met natuurstenen bossage. In 1908 bereiken het Stadsbestuur en het Bestuur van Bruggen en Wegen een overeenkomst waarbij onder meer de stad zou instaan voor de bouw van een "havenmeesterij" aan de Oostkaai-Vlotdok. In 1909 wordt de opdracht toegewezen aan aannemer J. Sanders; afgewerkt in 1910.

Vierkant losstaand gebouw van twee/drie bouwlagen onder plat dak; derde bouwlaag later toegevoegd zie ander formaat natuursteenblokken. Ingeplant aan de brug waardoor de voorgevel een sous-sol vertoont, die aan de andere gevels de eerste bouwlaag vormt. Neoclassicistische, sobere vormgeving, uitgewerkt in arduin met zandsteen voor negblokken en geblokte hoekbanden. Horizontale ritmering van de gevels door twee kroonlijsten, een op klossen, de andere met een tandlijst. Rondbogige en rechthoekige muuropeningen met geblokte omlijsting. Eigenlijke voorgevel is gericht naar de haven.

• GEVAERT F. 1994: De Zeesluis Demey, in: Open Monumentendag Oostende, Oostende, 51-58.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda