Duitse mortierbunker

• is aangeduid als beschermd monument Duitse bunker R633

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse mortierbunker

Beschrijving

Duitse mortierbunker R633 uit de Tweede Wereldoorlog. Zogenaamd naar het nummer van het gebruikte standaardbouwplan of "Regelbau". Heden in gebruik als kleedkamer voor de sluiswachters.

Van dit type bunker zijn slechts eenentwintig stuks gebouwd, dit is het enige exemplaar in België. De bunker had als taak het strand, de batterij Hundius, de Flak site, de Schnellbootbunker en heel het havengebied onder vuur te houden. Hiervoor uitgerust met een 50 mm mortier met maximale reikwijdte van 750 m, opgesteld onder gepantserde stalen koepel; mortier intussen verdwenen. Was bemanningsverblijf van 15 soldaten, munitieopslagplaats voor mortiergranaten en atelier.

• PHLIPART F., Mortierbunker Regelbau 633, in De Plate, jg. 28, 1999, p. 202-204.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda