Hotel Regina Providence

Beschrijving

"REGINA PROVIDENCE". Beeldbepalend hoekpand waarvan het huidige, interessante uitzicht vermoedelijk dateert uit de jaren 1920; het resultaat van opeenvolgende verbouwingen waarvan de neoclassicistische, art-nouveau- en art-decogetinte invloeden getuigen.

Volgens het kadasterarchief krijgen de twee hier gelegen 19de-eeuwse panden in 1919 één eigenaar; wellicht is er toen al in beide panden een hotel ingebracht. In 1927 verbouwt de nieuwe eigenaar, een Oostendse hotelhouder, het geheel tot één hotel met als (dubbele?) huisnaam "Regina-Providence".

Van Iseghemlaan nummer 38A is heden het hotel "New Astoria"; Vlaanderenstraat nummer 29 wordt op de begane grond benut als handelszaak, de bovenverdiepingen als appartementen.

Vermoedelijk uitzicht vóór 1919 (zie oude foto met gedeeltelijk zicht op het pand): neoclassicistisch getint pand met vijf bouwlagen en entresol onder zadeldak; naar verluidt fungeerde het entresol als leeszaal van het hotel. Wellicht in 1929 verhoogd met een halve bouwlaag in art-decostijl, zie getrapte profielen van vensterpenanten en uitkragende - nu deels vernieuwde - kroonlijst, onder plat dak. Tien + vier traveeën; ter hoogte van de begane grond en entresol is de hoektravee afgeschuind en bevatte naar verluidt, de toegang tot het restaurant.

Gecementeerde, beschilderde lijstgevel. Sokkelvormende begane grond geritmeerd door halfronde gietijzeren pilasters, nu deels ingebouwd. Bovenbouw horizontaal belijnd door omlopende balkons - nieuwe leuningen - op uitgelengde consoles; anderzijds aan Van Iseghemlaan, centraal verticaal benadrukte balkonpartij door middel van gesuperposeerde, smalle gietijzeren art-nouveaugetinte zuilen met palmettenkapiteel.

Interieur. Voormalige inkomhal en het trappenhuis van het hotel " Regina-Providence". Hal: mozaïekvloer, marmeren plint, bepleisterde wanden met imitatievoegwerk en licht art-nouveaugetint stucplafond, personenlift met open schacht en ijzeren leuningen, verlicht door middel van art-decogetint glas-in-loodraam van gestructureerd glas, bewaarde beglaasde toegangsdeur in houten omlijsting tot de oorspronkelijke gelagzaal. Trappenhuis: tot aan de entresol, bordestrap van witte marmer met fraai uitgewerkte gietijzeren of bronzen leuning, hogerop van hout. Entresol: aan straatzijde, bewaarde Ionische zuilen als balkenondersteuning, en heringepast art-decogetint glas-in-loodraam naar verluidt afkomstig uit de oorspronkelijke gelagzaal van het hotel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummers DW002191 en W/01814.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1872, 1888, 1927.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda