Eclectisch hoekhuis

• is aangeduid als beschermd monument Eclectisch hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekpand

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kursaal-Oosthelling. Beeldbepalend eclectisch hoekgebouw - handels- en woonpand - gedateerd "1893". Restauratie in 2005. Drie afgeronde hoektraveeën + één smallere travee (privé-ingang met trappenhuis) + drie traveeën waarvan de middelste breder; vier bouwlagen onder onderbroken mansardedak (leien), lager voor de drie traveeën rechts. Lijstgevel van rode baksteen verlevendigd met gele en met verwerking van natuursteen en/of pleister onder meer voor imitatiebanden van begane grond, vensteromlijstingen, horizontale banden, geblokte hoekbanden onder andere ook voor de brede traveeën, en ornamenten als mascarons en florale motieven.

Gearticuleerde hoektraveeën, links met korfbogig deurvenster voorzien van balustrade, waarboven oplopende, vijfzijdige houten torenerker oorspronkelijk onder koepel met lantaarnbekroning; rechts met twee gestapelde trapezoïdale erkers geritmeerd door versierde Ionische pilasters onder nieuwe balkonleuning van rondbogige deurvenster, en via kroonlijst op uitgewerkte consoles overgaand in dakkapel. Laatstgenoemde geleed, met voluten voorzien van eikelbekroning, en met fronton waarin datering oorspronkelijk onder gebogen druiplijst onderbroken door eikelvormige bekroning.
Traveeën rechts met eenvoudige erker, respectievelijk ter hoogte van tweede en derde bouwlaag, en dakkapel onder gebogen fronton met gestrekte uiteinden.

Deels aangepaste begane grond, echter behouden indeling van uitstalramen en deuren; wegneembaar terras.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda