Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis in eclectische stijl uit begin 20ste eeuw, voorzien van een kleine voortuin. Bakstenen gebouw onder wolvedak met dakkapellen. Hardstenen plint. Middenrisaliet, bekroond met een puntgevel met dakvenster, en bakstenen hoekpilasters. Rechthoekige vensters onder metalen I-balk in de uiterste travee, rondboogvormige muuropeningen in het middenrisaliet, met een boog van gele baksteen; rechthoekig balkon met hardstenen balustrade voor de bel-etage.

Aanvullende informatie

De voortuin van het burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1903, kreeg een aantal jaren geleden een nieuwe aanleg, maar behield aan de stoepkant de lage afsluitmuur waarop aanvankelijk vermoedelijk een smeedijzeren hek stond. Het hek loodrecht op het nu met klimop begroeide muurtje bleef wel bewaard. Het bestaat uit twee traveeën met gebogen, dubbele bovenregel en op speerpunten eindigende spijlen met klimmend beloop naar de stijlen. Aan de voet ervan groeit een haagje van lavendel.

• DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.