Borstelfabriek met directeurswoning

Beschrijving

Voormalige borstelfabriek, later in gebruik door kledingzaak Etam. Complex gebouwd in opdracht van Delhaize Frères & cie (Le Lion, Brussel). Het ontwerp van architect Oscar De Breuck (Brugge) van 1912 voorziet vier gebouwengroepen, een waterreservoir en een fabrieksschoorsteen. Het complex was van de straat afgesloten door middel van een smeedijzeren hekken op bakstenen muurtjes en een toegang in dezelfde stijl en bekroond met een leeuw. Een tweede toegang was eenvoudiger uitgewerkt. Het complex bestond uit een directiegebouw gekoppeld aan de machinegebouwen, een woning voor de directiechef, de grote werkplaats, de kleine werkplaats, een monumentale schoorsteen, een regenwaterreservoir en het dienstgebouw.

Gebouwen in eclectische stijl van rode baksteen en met accenten van wit geglazuurde baksteen voor onder meer de strekken, de ontlastingsbogen en de horizontaliserende cordons. Toepassing van de zogenaamde Brugse ornamentiek, zie trapgevels, rondboognissen en ontlastingsbogen. Gaaf bewaard schrijnwerk en I-balken met roosmotieven. Gietijzeren gebinten en steunpilaren.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 16 juli 1991.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 368/1912.