Schoolcomplex met hoofdgebouw

Beschrijving

Voormalig 19de-eeuws schoolcomplex met hoofdgebouw gedateerd "ANNO 1896" boven inkom (nummer 23), opgetrokken door de zusters van de Heilige Vincentius van Lendelede. Wordt in de loop van de 20ste eeuw uitgebreid met bijgebouwen aan noord- en zuidzijde. Nu leegstaand.

Nummer 23. Hoofdgebouw opgetrokken in neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van twee bouwlagen met zolderverdieping onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen). Sierlijk opengewerkt klokkenstoeltje met klok. Gecementeerde en van schijnvoegen voorziene lijstgevel; nieuwe kroonlijst (PVC); vlak gecementeerde onderbouw en doorlopende dorpels. Segmentboogvormige muuropeningen onder strek met versierde sluitstenen, op bovenverdieping voorzien van sierlijst. Behouden houtwerk. Segmentbogige deuropening waarboven lege beeldnis en kruis. Deels beglaasde deur met bovenlicht waarin glas in lood. Toegangstrap van twee arduinen treden. Voetenschraper.

Aan zuid- en noordzijde bijgebouwen opgetrokken in 1956 ter uitbreiding van de school. Aan noordzijde lange vleugel met klaslokalen, baksteenbouw van negen traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Licht getoogde muuropeningen waarin schrijnwerk met grote roedeverdeling. Haaks erop aansluitend witgeschilderde bakstenen bijgebouwen met zwartgeschilderde plint onder gekoppelde pannen zadeldaken (nok evenwijdig aan straat). Aan zuidzijde bakstenen bijgebouwtje (nummer 25) van een bouwlaag onder schilddak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen). Vier kleine rondboogvenstertjes waarin glas in lood. Gebruik van natuursteen voor onder meer omlijstingen, afzaten en rondboognisje boven deur.

• Monument en Tijd, Brochure Open Monumentendag 10/09/2000, Zuienkerke, 2000, p. 10.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda