Beschrijving

Historische hoeve gelegen aan de straat, opklimmend tot de 16de eeuw, confer aangeduid op de kaart van P. Pourbus (1561-1571) als omwalde hoeve met vier losse gebouwen. Huidige configuratie al op kaart van Ferraris (1770-1778).

Hoeve met haaks op de straat ingeplante losse bestanddelen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met aandaken en muurvlechtingen; steunberen. Aan noordzijde boerenwoning van het langgeveltype met geïncorporeerde stallen, aanpalend lager stalletje aan straatzijde. Bakstenen stoep. Erf- en straatgevel witgekalkt op gepekte plint.

Aan noordzijde twee haakse parallelle hoge aanbouwen onder gekoppelde zadeldaken waarin onder meer opkamer. Aan zuidzijde hoge monumentale schuurvleugel, verhoogd zie bouwsporen in straatgevel. Dwarsschuur met onder lager zadeldak tweeledig wagenhuis met segmentbogige poorten. Dichtgemetselde poortopeningen aan zuidzijde. Opvallende metselaarstekens (zwarte baksteen) in straatgevel. Lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Kleiner stalgebouw (nok evenwijdig met straat) en recente hangars aan oostzijde.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda